Voedingsallergie en hypoallergeen dieet

Voedingsallergie bij honden

Een voedingsallergie is een geregeld voorkomende aandoening bij honden. Deze allergie staat op de derde plek van veel voorkomende allergieën bij de hond, na een atopie en vlooienallergie. Bij een voedingsallergie heeft de hond meestal het hele jaar door jeuk.

 

Bij een voedingsallergie heeft de hond een overgevoeligheid tegen iets dat in de voeding verwerkt is. De meest voorkomende bron van de allergie is een eiwitsoort. Let op, dit betekent niet, wat veel eigenaren denken, dat de hond allergisch is voor eiwitten. De hond is dan allergisch voor een soort eiwit, bijvoorbeeld eiwitten van rund, kippen, varkens of andere diersoorten. Ook plantaardige eiwitten kunnen de oorzaak zijn.

Hieronder staan een aantal belangrijke zaken over voedingsallergie waar veelal onduidelijkheid over bestaat:

 

 • Bij een voedingsallergie gaat het niet om de hoeveelheid die de hond binnenkrijgt. Eén maal per week een tussendoortje met iets waarvoor de hond allergisch is kan al erge klachten geven (vergelijk dit met een allergie voor pinda’s bij mensen waarbij één pinda al een shock kan veroorzaken).
 • Een hond is niet allergisch voor eiwitten maar voor een eiwit van een bepaald (dier)soort.
 • Een voedingsallergie kan zich op latere leeftijd ontwikkelen tegen een voeding dat al jarenlang gegeten wordt!

 

Hoe uit een voedingsallergie zich bij de hond?

 

 • Jeuk over het hele lichaam of lokaal. Ook chronische oorontstekingen kunnen door een (voedings)allergie veroorzaakt worden.
 • Vettige en stinkende huid, olifantshuid (erg dikke eventueel donkergekleurde huid).
 • Slechter eetlust en afvallen bij allergie patiënten.
 • Huidinfecties met bacteriën en gisten.
 • Maag-darmklachten. Honden met voedingsallergie kunnen ook chronische diarree klachten en braken krijgen.

 

Hoe kunnen we een voedingsallergie bij de hond behandelen?

 

 • Bestrijden van de (secundaire) infecties. Vaak moet dit gedurende een lange tijd gebeuren, tot wel zes weken.
 • Het geven van een hypoallergeen dieet.
 • Ondersteunende therapie zoals shampoos, visolie e.d.

Hoe weet ik of mijn hond een voedingsallergie heeft?

Alle secundaire infecties moeten bestreden worden, doe dit in overleg met je dierenarts. Daarnaast moet gedurende minimaal 6 weken strikt, dus geen kleine hapjes tussendoor! Een hypoallergeen dieet gegeven worden. Als de allergieklachten over zijn kan als laatste test teruggekeerd worden naar het oude dieet. Als de klachten dan weer terugkomen is de diagnose van een voedingsallergie zeer aannemelijk.

 

Hypoallergeen dieet

Bij honden is een allergie een zeer veel voorkomende aandoening. Er zijn verschillende soorten allergieën bij de hond en voeding kan een belangrijke bijdrage leveren of de enige behandeling zijn in geval van een voedingsallergie.

 

Laten we het hebben over de voedingsallergie. Hierbij is de hond allergisch voor bepaalde bestanddelen in de voeding. Om een voedingsallergie bij de hond vast te stellen en te behandelen moet je een speciaal dieet geven, namelijk een hypoallergeen dieet. Een hypoallergeen dieet is een dieet waarin geen bestanddelen verwerkt zitten waar de hond allergisch voor is. Wat zijn nu de kenmerken van een goed hypoallergeen dieet voor de hond?

 

 • In een hypoallergeen dieet voor de hond zit slechts één eiwitbron. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in insectenlarven, vlees, eieren en sojaproducten. In een goed hypoallergeen dieet voor de hond zit een eiwitbron welke normaal niet gebruikt wordt in hondenvoeding. Als een hond nog nooit een bepaald ingrediënt heeft gegeten dan is de kans dat hij/zij er allergisch voor is minimaal.

 

 • Een goed hypoallergeen dieet voor de hond kan ook gehydrolyseerde eiwitten bevatten. De eiwitten worden in dit geval in kleine stukjes geknipt. Deze bewerking zorgt ervoor dat de eiwitten zo klein zijn dat ze geen allergisch reactie meer kunnen veroorzaken.

 

 • Een hypoallergeen dieet voor de hond bevat ook maar één bron waarvan de koolhydraten komen. Dit kan bijvoorbeeld aardappel of rijst zijn.

 

 • Als het om een brok of blikvoer gaat is het belangrijk dat het hypoallergene dieet zo min mogelijk andere stoffen bevat die allergeen kunnen zijn. Met allergeen bedoelen we dat ze een geregeld voorkomende oorzaak zijn van een voedingsallergie bij de hond.

Sold out

Sold out