Overstappen op andere hondenbrokken

Er kunnen verschillende redenen zijn om jouw hond over te laten stappen op ander voer. Deze reden kan voor elke hond anders zijn. Zo kan het zijn dat jouw hond niet goed meer reageert op het huidige voer en er verandering nodig is. Voor een andere hond geldt wellicht dat deze ouder wordt en het daarom beter is om over te stappen van puppyvoer naar volwassen voer. Overstappen op ander voer kan voor een hond even wennen zijn. In deze blog lees je meer over twee veelvoorkomende redenen om over te stappen en over de juiste manier om dit te doen. 

Reden 1: leeftijd

Een van de meest voorkomende redenen om een hond over te laten stappen op ander voer is de leeftijd. Binnen deze reden onderscheiden we twee soorten: (1) je puppy wordt volwassen en (2) je hond wordt ouder. Voor beide categorieën is het van belang om te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. Puppyvoer is erg energierijk en bestaat onder andere uit eiwit en calcium, terwijl volwassen voer juist vitaminen en mineralen bevat. Hieruit blijkt dat honden verschillend voer nodig hebben in hun verschillende levensfases. Zorg daarom dat jouw hond tijdig overstapt van bijvoorbeeld puppyvoer naar volwassen voer.

Hoe oud een hond wordt, wordt beïnvloed door het ras en type hond. Wel geldt voor alle honden dat de behoeften van het lichaam veranderen naarmate ze ouder worden. Zo slapen oudere honden meer en bewegen ze vaak minder. Ook kan het zijn dat de organen minder snel werken. Om te voorkomen dat je hond hierdoor te veel aankomt, kun je ervoor kiezen om over te stappen op andere hondenbrokken. Op deze manier houdt je rekening met alle lichamelijke veranderingen én krijgt je hond nog steeds voldoende voeding binnen.  

Reden 2: een allergie

Niet alleen mensen, maar ook honden kunnen last hebben van allergieën. Een van de meest voorkomende allergie onder honden is de voedselallergie. Deze allergie resulteert vaak in veel jeuk bij de hond. Als je dit als baasje waarneemt, is het verstandig om een overstap naar ander hondenvoer te overwegen. Jeuk bij de hond ontstaat, doordat de eiwitten die in de hondenvoeding zitten een allergische reactie veroorzaken. Honden zijn dan niet allergische voor ‘eiwitten’ maar voor het soort eiwit van een specifiek dier. Daarom is het in dat geval beter om te kiezen voor bijvoorbeeld hypoallergeen hondenvoer. Dit bestaat uit fruit, groente en eiwitten van insectenlarven, waardoor het geschikt is voor honden met een allergie. Op de pagina Hypoallergeen hondenvoer kun je hier meer informatie over vinden. 

Overstappen dan maar!

Honden zijn dieren die van gewoonte houden. Daarom kan je een nieuwe voeding het beste langzaam introduceren en rustig opbouwen. Het werkt vrij eenvoudig: doe 3 à 4 dagen lang steeds meer Grubs Dogfood en juist steeds minder vertrouwd voer in de kom van je hond. Zo kan jouw hond rustig wennen aan het nieuwe voer. Dit schema kun je bijvoorbeeld aanhouden bij het overstappen naar ander hondenvoer:

Dag 1: 25% Grubs Dogfood + 75% huidig voer
Dag 2: 50% Grubs Dogfood + 50% huidig voer
Dag 3: 75% Grubs Dogfood + 25% huidig voer
Dag 4: een heerlijke kom vol Grubs Dogfood

Als je nog niet zeker weet of het tijd is om volledig over te stappen naar ander hondenvoer, is het ook mogelijk om alvast een proefpakket van Grubs Dogfood te bestellen. Zo kan jouw lieve viervoeter alvast kijken of het voer naar meer smaakt!


nieuwe post